Lijstweergave
- (1147 december 25 -) 1148 (september 23)
-
Gerard, abt van Sint-Truiden, verleent na overleg met Hubert, proost van Sint-Truiden, en met toestemming van de pastoor van Aalburg aan het dorp Herpt, dat deel uitmaakt van de kerk van Aalburg, het recht op een eigen priester en kent deze als inkomsten de gronden toe, geschonken door edelvrouwe Hildegonde en de inwoners van Herpt, met uitzondering van de tiend die door de proost van Sint-Truiden geïnd wordt ten behoeve van de prebende van de monniken. Tevens stelt de abt de rechten en plichten vast van de pastoor.
- 1247 januari 25
-
Thomas, abt, en het convent van Sint-Truiden geven aan de abdij van Berne de tiend van Bern en Herpt in pacht tegen een jaarlijkse rente van 21 mark Keuls en de levering van 21 zalmen en stellen onder meer de kerk van Heusden, die jaarlijks aan de kerk van Aalburg tien schelling Leuvens verschuldigd is, vrij van deze pacht. Tevens bepalen zij dat de abdij van Berne bij vacatie de pastoor van Herpt aan de abdij van Sint-Truiden zal presenteren.
- 1247 januari 25
-
Alard, abt, en het convent van Berne aanvaarden de verpachting met de pachtvoorwaarden van de tiend van Bern en Herpt door de abdij van Sint-Truiden en beloven de overeengekomen bepalingen na te leven.
- (1247 januari 26 - maart 29)
-
Otto, bisschop van Utrecht, hecht zijn goedkeuring aan de verpachting van de tiend van Bern en Herpt door de abdij van Sint-Truiden aan de abdij van Berne en zal, indien nodig, de abdij van Berne dwingen tot de jaarlijkse pachtbetaling van 21 mark Keuls en de levering van 21 zalmen.
- 1257 augustus 29
-
Boudewijn, abt van Berne, en Jan, heer van Heusden, bepalen inzake het geschil tussen Wouter Bode van Herpt en Willem, abt van Sint-Truiden, over een tiend te Herpt dat de abt aan Wouter de tiend toestaat zolang hij leeft. Na zijn dood kunnen zijn erfgenamen geen aanspraak maken op deze tiend.
- 1281 januari 10
-
Schepenen van Sint-Truiden en leenmannen van de abt van Sint-Truiden beslechten het geschil tussen de abt van Sint-Truiden en Jan van Herpt, zoon van Wouter Bode, inzake een tiend te Herpt en bepalen dat Jan geen enkel recht heeft in deze tiend.
- 1281 september 6
-
Jan, heer van Heusden, verkoopt aan abt en convent van Berne en aan de parochies Herpt, Luttel-Herpt, Hedikhuizen en Vlijmen een waterloop die door Nedershem loopt en treft een aantal waterhuishoudkundige regelingen.
- 1282 juli 20
-
Schepenen van Heusden oorkonden dat Hendrik van Auca aan abt en convent van Berne acht morgen land te Herpt schenkt en belooft dat zijn echtgenote Reisweide eveneens afstand zal doen.
- 1282 september 4
-
Schepenen van Heusden oorkonden dat Hendrik van Auca belooft abt en convent van Berne te vrijwaren voor de acht morgen land te Herpt die hij en zijn echtgenote Reisweide hun geschonken hebben.
- 1287 juni 22
-
Schepenen van Heusden oorkonden dat Ulla van Herpt, dame, met haar voogd Tiberius van Herpt (aan de abdij van Berne) een stuk land (te Herpt) schenkt voor de stichting van een altaar en het lezen van een dagelijkse mis te Herpt en dit land binnen twee jaar zal vrijmaken van alle daarop rustende lasten.