Lijstweergave
- 1235 oktober 23
-
Jan II, bisschop van Luik, draagt de deken van het Sint-Pauluskapittel te Luik op om de inkomsten vast te stellen van de pastoors die de kerken van het Sint-Bartholomeuskapittel te Luik bedienen en de zielzorg hebben, waarbij het overschot van deze inkomsten zal toevallen aan de residerende kanunniken van het Sint-Bartholomeuskapittel.
- (1230 maart 10 – 1238 april 1)
-
Jan II, bisschop van Luik, beveelt Daniel, deken, en meester Reinier, kanunnik van Tongeren, een onderzoek in te stellen naar het kapittel van Kortessem. (Deperditum)
- 1237 april 18 - 1238 april 3
-
Otto, deken van het Sint-Pauluskapittel te Luik, meldt aan Jan, bisschop van Luik, dat hij conform diens mandaat d.d. 1235 oktober 23, de inkomsten vastgesteld heeft van de pastoors van de kerken die toebehoren aan het Sint-Bartholomeuskapittel te Luik alsmede de uitbreiding van de dekenale prebende en verzoekt hem deze regeling te bekrachtigen met zijn zegel.
- (1238 april 2 – 1238 juli 20)
-
De deken van de domkerk te Luik geeft na het overlijden van Jan II, bisschop van Luik, opdracht aan Daniel, deken, en meester Reinier, kanunnik van Tongeren, om een onderzoek in te stellen naar het kapittel van Kortessem. (Deperditum)
- 1238 juli 21
-
Daniel, deken, en meester Reinier, kanunnik van Tongeren, stellen nieuwe statuten vast voor het kapittel van Kortessem, bevestigen onder meer de schenking van de kerken van Kortessem, Wintershoven, Kuttekoven, Son, Strijp en Nuenen, met hun patronaatsrecht aan het kapittel door Dirk III, heer van Altena, en bepalen de inkomsten van eerdergenoemde kerken.
- 1244 mei (1-31)
-
Robert, bisschop van Luik, bekrachtigt de statuten van het kapittel van Kortessem, opgesteld door Daniel, deken, en meester Reinier, kanunnik van Tongeren, en bepaalt tevens dat bij de presentatie van de bedienaars van de kerken van Kortessem, Wintershoven, Kuttekoven, Son, Strijp en Nuenen, waarvan het kapittel het patronaatsrecht heeft, pastoors moeten worden aangesteld die de zielzorg verzorgen en resideren. Van de inkomsten van hun kerken ontvangen de pastoors minstens acht mark, de overige zijn voor het kapittel.
- 1244 juni 2
-
Jan, deken, aartsdiaken en het kapittel van Sint-Lambert te Luik hechten hun goedkeuring aan de bekrachtiging door Robert, bisschop van Luik, van de statuten van het kapittel van Kortessem en de bepalingen inzake de kerken van Son, Strijp en Nuenen.
- 1244 (april 1 - 1245 april 15)
-
Hendrik III, heer van Cuijk, schenkt aan de abdij Mariënweerd zijn deel in het patronaatsrecht van de kerk van Beesd, dat hij samen met het kapittel van Sint-Marie te Utrecht en de graaf van Gelre heeft.
- 1253 juni 23
-
Gerard, aartsdiaken en waarnemer van Hugo, bisschop-elect van Luik, en meester Reinier, kanunniken van Tongeren, vaardigen op verzoek van Hugo, kardinaal-priester van Sancta Sabina, apostolisch legaat, naar aanleiding van hun visitatie een aantal statuten uit voor het kapittel van Kortessem en bepalen onder meer dat het gebrek aan boeken zo snel mogelijk moet worden opgeheven door het jaarinkomen van een overleden kanunnik gedurende een jaar voor de helft te besteden aan boeken en kerkelijke versierselen, zoals eerder vastgelegd door Willem I, (heer) van Altena en Horn, patroon van de kerk van Kortessem.
- 1260 (april 2 - vóór eind mei 1260)
-
Jan I, heer van Cuijk, vidimeert en bevestigt de schenking door zijn vader Hendrik III, heer van Cuijk, van diens aandeel in het patronaatsrecht van Beesd aan de abdij Mariënweerd.