U bent hier: Home Database Oorkonden

Lijstweergave

Totaal 50 oorkonden
1131 (januari 1-augustus 23)

Andries, bisschop van Utrecht, maakt een eind aan het geschil met de abdij van Sint-Truiden en ziet af van alle aanspraken op de tiend van Babiloniënbroek, behorend tot de kerk van Aalburg.

1134 september 13-23

Andries, bisschop van Utrecht, bevestigt de schenking door Folkold van Berne en zijn echtgenote Bescela aan Robert, abt van Mariënweerd, van hun goederen te Bern, Masemunde, Erp, Altforst en Maarsbergen om te Berne een klooster te stichten.

(1135 juni 4- december 31)

Andries, bisschop van Utrecht, staat met instemming van Dirk VI, graaf (van Holland), aan de inwoners van Aalst toe om een eigen kapel te stichten, onder voorbehoud van enkele rechten aan de moederkerk te Wijk. De benoeming van de kapelaan te Aalst vindt plaats op voordracht van de pastoor van Wijk door de proost van Tiel. Frank, pastoor van Wijk, schenkt de kapelaan uit zijn priesterlijke prebende zeven morgen land en twee hond.

(1134 september 24-1139)

Andries, bisschop van Utrecht, schenkt aan de abdij van Berne tien hoeven te Maarsbergen en Maarn. (Deperditum)

(1156 december 25 -) 1157 (september 23)

Godfried, bisschop van Utrecht, beslecht het geschil tussen Hendrik, tempelier, en Wierik, abt van Sint-Truiden, inzake de wijding van een gebedshuis voor de tempeliers en de bedienden op de Nieuwe Markt in de parochie van Aalburg en bepaalt dat Hendrik de rechten van de abt van Sint-Truiden moet respecteren en dat de pastoor van Aalburg moet verhinderen dat zijn parochianen naar het gebedshuis gaan.

(waarschijnlijk kort vóór 1157)

De paus doet uitspraak in het geschil tussen Hendrik, tempelier, en Wierik, abt van Sint-Truiden, inzake de wijding van een gebedshuis voor de tempeliers en de bedienden op de Nieuwe Markt in de parochie van Aalburg en bepaalt dat de abt van Sint-Truiden al zijn rechten behoudt. (Deperditum)

1160 juli 25

Hendrik II (van Leez), bisschop van Luik, stelt de abt en de broeders van Mariënweerd vrij van elke tiend en heffing door zijn dienaren op het goed Pisla (te Mill), waar zij de mis mogen opdragen en de broeders begraven, en wijst de ziekenzalving toe aan de deken.

(1157-1168)

Jordaan, proost van Oudmunster te Utrecht, geeft aan de abdij van Berne een hoeve te Bern, waar Gijsbert afstand van heeft gedaan, tegen dezelfde cijns en met hetzelfde recht als Gijsbert die van Oudmunster hield.

1174 januari 1-december 31

Ernst, deken, en het kapittel van Sint-Maarten te Zyfflich leggen op verzoek van Godfried, bisschop van Utrecht, een geschil bij met de abdij van Berne over de oude cijns van hun hoeve te Gaal, waarbij zij de oude cijns kwijtschelden en bepalen dat de abdij van Berne een jaarlijkse cijns van vijf schelling zal voldoen.

1181 (maart 9 - 31)

Boudewijn, bisschop van Utrecht, bevestigt op verzoek van Nicolaas, abt van Sint-Truiden, Rudolf, bisschop van Luik, en Godfried, proost van Tiel, de abdij in het bezit van de kerk van Aalburg met de daaraan verbonden inkomsten.

Document acties